Sammen for Nesbyen - Hjertet i Hallingdal
Foto: Lars Storheim 19.03.20
Tiltak for næringsdrivende i Nesbyen

Mange bedrifter i Nesbyen, uavhengig av størrelse, rammes hardt av koronaviruset.
Hvordan kan denne situasjonen håndteres?

Informasjon om likviditetslån som alle bedrifter i Nesbyen bør undersøke om de kan få, les Lovforslaget her. Ordningen innebærer at staten garanterer for 90% av beløpet i nye lån. Låne- og garantiordninger vil bidra til å sikre at bedriftene får den kreditten de trenger.
Full oversikt finner du på Regjeringen.no som oppdateres fortløpende.

Stortinget har blitt enig om pr.d.d. en krisepakke på 110 milliarder kroner til en rekke tiltak for å dempe de negative økonomiske virkningene, her er noen av punktene

  • Arbeidsgiverperioden ved permittering reduseres fra 15 til 2 dager og arbeidstaker får "full lønn" i 20 dager. Arbeidsgiver betaler 2 dager, deretter betaler staten 18 dager.
  • Arbeidsgiverperioden for sykepenger og omsorgspenger blir redusert til 3 dager.
    Dette vil bety mye for bedrifter i en svært krevende situasjon. Arbeidsgiverne får ikke en ekstraregning når arbeidskraften forsvinner.
  • Arbeidsgiveravgiften senkes med fire prosentpoeng i to måneder (ref.19.3.20)
  • Selvstendig næringsdrivende og frilansere får sykepenger fra dag 3, og omsorgspenger fra dag 4.
  • Selvstendig næringsdrivende får også en inntektssikring tilsvarende 80 prosent av gjennomsnittsinntekten siste tre år, begrenset oppad til 6G.
  • Innbetaling av arbeidsgiveravgift 15. mai og moms 15.april i år utsettes.
  • Med tilbakevirkende kraft fra 1.1.20 blir momssats redusert fra 12 til 8 prosent. Dette kommer til å innebære at bedrifter får tilbakeført penger og får redusert byrde fremover.  Sammen med utsatt betaling av andre skatter og avgifter er dette avgjørende tiltak i en periode der bedriftene har begrensede inntekter. Det blir også etter hvert avklart om bedriftene kan få fritak for noen skatter og avgifter.
  • Lærlinger får nå en inntektssikring på nivå med lærlinglønn.

På nav.no finner du spørsmål og svar til arbeidsgivere ifbm.koronasituasjonen.

Folkehelseinstituttets nettside finner du nyheter, oppdaterte tall, informasjon og råd om koronaviruset. Regjeringen anbefaler bedrifter å bruke digitale møter.

Siden Verdens helseorganisasjon (WHO) 30. januar erklærte at utbruddet av koronaviruset er en global folkehelsekrise har regjeringen og helsemyndighetene fortløpende satt i verk tiltak for å begrense spredningen av koronaviruset. I tidslinjen fremgår det når de ulike tiltakene fra regjeringen er vedtatt.

Lokal informasjon

Nesbyen Turist- og Næringsservice (NTN) har laget en oversikt over hvilke tilbud og tjenester i Nesbyen som pr.d.d.er åpne og stengt, denne oppdateres fortløpende. 
Gi oss gjerne beskjed om det er noen endringer eller tillegg.

NTN deltar i kommunens Beredskapsgruppe, som representant for reise-og næringslivet.

Ta tidlig kontakt med banken din eller regnskapsfører for å få hjelp til å planlegge likviditeten framover og vurdere hvilke alternativer som kan være aktuelle. 
Sparebank1 har laget en liste over hva du selv kan gjøre for din bedrift.
Disse kan også kontaktes for mer informasjon:
Frodig Økonomi
Skue Sparebank
Sparebank 1 Hallingdal Valdres

Er det noe vi kan bidra med? Hvordan er din situasjon, hvilken hjelp/hvilket behov har du på kort og lang sikt? Send oss gjerne en epost og vi kan videreformidle behovet inn i våre kanaler, som Hallingdal Næringshage og Nesbyen kommune. I tillegg er det viktig at vi har en stemme ut til våre politikere og melder fra om situasjonen. 

Selv om vi har stengt for fysisk besøk, er vi fremdeles tilgjengelig på epost eller telefon.
Vi ønsker alle lykke til videre og ta godt vare på hverandre!